czwartek, kwietnia 27, 2017

strona 7
Wszystkie strony

Informacja merytoryczna o działalności
Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu w pierwszym półroczu  2009 r.

Z wielką satysfakcją oddajemy w Państwa ręce
„Informację merytoryczną o działalności
Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu w pierwszym półroczu 2009 r.”,

swoisty raport z tej działalności.
Raport ten odnotowuje najważniejsze wydarzenia
z dziedziny sztuki, muzyki, teatru, tańca, filmu i edukacji

we wspomnianym wyżej okresie.

Zrealizowaliśmy w pierwszym półroczu około 60 przedsięwzięć artystycznych i edukacyjnych, uruchomiliśmy dwa nowe długofalowe projekty (100 lat polskiego filmu  i Uniwersytet Wiedzy i Umiejętności ), wyświetliliśmy w kinie, (tylko poza stałymi cyklami tematycznymi) , ponad 60 filmów ( ponad 160 projekcji!), gromadząc podczas wszystkich tych przedsięwzięć prawie 20-tysięczną publiczność! Wyniki te, z całą pewnością  stawiają naszą instytucję w gronie najdynamiczniejszych instytucji tego typu w kraju.

Tak szeroko zamierzona działalność instytucji nie byłaby możliwa bez wyjątkowego zaangażowania większości etatowych pracowników instytucji i  - co trzeba podkreślić w sposób szczególny – bez współpracy  z podmiotami życia gospodarczego w mieście. To właśnie lokalni przedsiębiorcy z wielkim zrozumieniem i w wielu przypadkach z budzącym podziw i uznanie zaangażowaniem wspierali cieszące się uznaniem mieszkańców projekty kulturalne i edukacyjne.

1.
W pierwszym półroczu 2009 r. jednostka prowadziła szeroką działalność o charakterze edukacyjnym. Staramy się konsekwentnie kłaść nacisk na wymiar edukacyjny pracy instytucji, uważając, że w dobie bardzo szybkich zmian gospodarczych, technicznych, społecznych, edukacja (jej intensywność i jakość) jest wyzwaniem podstawowym, decydującym często o powodzeniu  i niepowodzeniu całych społeczności:

- realizowano projekt edukacyjny „Nowe Horyzonty Edukacji Filmowej”, w którym miesięcznie uczestniczyło około 800 dzieci, i za prowadzenie którego nasza instytucja zyskała słowa uznania od krajowego koordynatora projektu – Stowarzyszenia Nowe Horyzonty z Warszawy (na jedenaście kin uczestniczących w Polsce w projekcie nasze kino zajęło 5 lokatę ! jeśli chodzi o frekwencję w projekcie). Ilustruje to poniższe zestawienie (cyfry oznaczają liczbę uczestników w projekcie):
1 - Warszawa (47316),
2 - Wrocław (17063),